Vandringer i Paris – kjente og ukjente gravlunder, Père Lachaise

Etter at vi nå har vandret gjennom hele Paris, alle arrondissementer (bydeler), er det på tide å ta tak i noen temaer som kan interessere den glade Paris-vandrer.

Mitt første tema er Gravlunder i Paris  – kanskje et underlig valg for noen?

De parisiske gravlunder representerer en viktig del av det parisiske bybildet, og avspeiler  ikke så rent lite av kulturen.

images.jpeg

Mange nordmenn synes de franske gravlundene er dystre og deprimerende. Jeg har i årenes løp vandret ikke så lite omkring på de ulike gravlunder, og etter hvert har inntrykket mitt endret seg.  Nå synes jeg at de er vakre og jeg liker å sette meg på en benk i stillhet en stund, det gir sjelefred.

 

Den aller mest kjente gravlunden er «Père Lachaise», den ligger i 20 Arr, og jeg har også omtalt den der. Père Lachaise, 220px-Pere-Lachaise_Chopin_grave.jpghar navnet sitt etter Ludvig XIVs skriftefar, jesuittpateren François de la Chaise (1624–1709). Han bodde i et hus omtrent der dagens gravkapell ligger.
er meget stemningsfull, og mange berømtheter har gjennom tidene funnet sitt siste hvilested her. Héloise og Abelard, Frederic Chopin, Edith Piaf, Molière, Marcel Proust, Oscar Wilde, Jim Morrison bare for å nevne noen ganske få blant de i alt 70.000 gravstedene

Chopins grav

 

 

 

På både Jim Morrisons og Edith Piafs grav er til enhver tid blomster, og mange søker nettopp til disse gravene. Det er også blitt sagt at det alltid ligger friske roser på Edith Piafs grav, men ingen ser noen gang noen legge dem der. Myte eller sannhet, det er ikke godt å si.Pere-Lachaise-589067d94d002.jpeg

 

På denne linken kan man finne et kart som viser de gravene som turister ofte spør om: https://api-site.paris.fr/images/142836.pdf

På et stort område øst på gravlunden finner man minnesmerkene fra de mange utryddelsesleirene i 2. Verdenskrig:ORANIENBURG-SACHSENHAUSEN, AUSCHWITZ,  NATZWEILER-STRUTHOF,  BUCHENWALD, DACHAU, BERGEN-BELSEN,  RAVENSBRÜCK,  NEUENGAMME, MAUTHAUSEN, FLOSSENBÜRG.

Det gjør inntrykk når man leser: Her ligger asken fra 40.000 deporterte … Mer er det ikke å si om dette, ondskapen har ingen grenser.

Også andre gravlunder i Paris er verd et besøk, men må man velge, vil jeg anbefale nettopp Père Lachaise som både er den mest berømte og den aller største.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s