Vandringer i Paris, 20 Arrondissement, Père Lachaise

Vi skal nå vandre litt i 20 Arrondissement, som med unntak av kirkegården Père Lachaise, kanskje ikke er av de mest besøkte strøkene i Paris. Disse bydelene i nord-østlige deler av Paris har ofte et ufortjent dårlig rykte, men jeg anbefaler virkelig å utforske dem. Når det gjelder vold, er faktisk de mest turist-tette områdene statistisk mer utsatte. Unknown.jpeg

Som man kan se av kartet, er vi nå helt øst i Paris. Jeg har allerede nevnt kirkegården Père Lachaise, den kanskje mest berømte av alle Paris` kirkegårder, eller kanskje man heller skulle si gravlunder. Her ligger mange kjente mennesker begravet, og det er den rene historietime å vandre omkring. På kirkegården kan man få et kart over de mest berømte gravene.Her vil man finne Héloise og Abelard, og fra moderne tid både Jim Morrison og Edith Piaf. Det er også en ganske stor avdeling med krigsminnesmerker.

Unknown-1.jpegI et senere kapitel på bloggen har jeg tenkt å ta for meg kirkegårder, og da skal jeg skrive mer detaljert om denne også. Jeg kan nevne at kirkegården har fått navnet sitt, Père Lachaise, etter Ludvig XIVs skriftefar, jesuittpateren François de la Chaise (1624–1709). Han bodde i et hus omtrent der dagens gravkapell ligger. Mange nordmenn synes franske gravlunder er dystre, men jeg har selv endret mening om dette etter mange års vandringer på både parisiske og andre gravlunder.

Strøket omkring Père Lachaise er fargerikt, og rommer mange skatter. Her er det mange små teatre, museer og gallerier. Det er bare å lete på kartet, så finner man dem. mange ligger like ved gravlunden, mange i og omkring Rue du Chemin Vert og Avenue de la République. Ingen nevnt, ingen glemt.

Kirkelivet er det heller ikke noe å si på her, det ligger flere kirker i lokalområdet. Saint Jean Bosco, 79 Rue Alexandre Dumas,  catholique.fr Her er det et meget aktivt menighetsliv, om man skal dømme etter nettstedet. På hverdager feires messen 19:00 og på søndager 10:30 og 19:00. St Germain de Charonne,  4 Rue Saint-Blaise, saintgermaindecharonne.fr Det er også et lite kapell i tilknytning til kirken, og messer feires begge steder, to ganger daglig ukens løp (12.00 og 19.00, noien dager også 08.30. Søndager 10.30 og 18.30 i kirken, kl 10 i kapellet. Det er også tilbedelse her hver søndag fra 17.30 frem til 18.20. Notre Dame de Lourdes, 130 Rue Pelleport,  paris.catholique.fr  For øyeblikket får jeg ikke opp messetidene på nettstedet. Notre Dame dela Croix, 3 Place de Ménilmontant,  notredamedelacroix.com Også dette en aktiv og levende menighet, hvor det feries messe kl 17 på hverdager, og 9, 11 0g 18 på søndager, i tilegg er det en messe i et kloster like ved – «Les soeurs du Très Saint Sauveur, 9 rue du Retrait»  kl 10. Søndager feires det også laudes kl 9.

Så er det på tide å plukke ut noen spisesteder:

Et godt utgangspunkt kan være Metrostasjonen Gambetta, dette er et slags sentrum i bydelen, så vi starter vår søken der.

Royal Fata, 237 Rue des Pyrénées,  royalfata.fr  0033 1 43 66 99 86. Jeg pleier å prøve å lete frem franske steder, jeg synes som hovedregel at man bør spise fransk i Frankrike, men tilfeldighetens veier førte meg en gang til denne kinesiske restauranten, som jeg synes var helt fantastisk, jeg har siden kommet tilbake flere ganger. De har flere retters menyer fra 11.80 Euros – og opp til 38. Maten er meget god.

Café Charlotte, 4 Rue Belgrand,  lafourchette.rest 0033 1 43 49 05 93. De har en nokså begrenset meny (som oftest et tegn) og meget sympatiske priser, de har ikke noe formule/meny.

Chantefable, 93 Avenue Gambetta,  chantefable.fr   0033 1 46 36 81 76.Også hit ble jeg ført ad tilfeldighetens veier, ved forberedelse av en reise i Edith Piafs fotefar. Maten var svært god her, vi ble anbefalt stedet. De serverer klassisk  fransk mat. Dessverre viser de ikke priser på nettstedet, men om jeg husker rett, var det ikke avskrekkende.

Aux tables de Père Lachaise, 44 Boulevard de Ménilmontant, 0033 9 50 97 00 76. De har ikke nettside, men såvel omtalene som ryktene er svært gode.

 … og mange, mange fler

God Vandring

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s