Vandringer i Paris, 14 arrondissement, fra Porte de Vanves mot Cimetière de Montparnasse

Vi vandrer i dag i et strøk som nok er lite besøkt av turister, men det vil på ingen måte si at det ikke er noe å se her, snarere tvert om. Jeg synes selv at nettopp det å oppdage «det ukjente» Paris er det mest spennende.

Unknown.jpeg Vi starter ved Porte de Vanves og vandrer mot gravlunden like ved Montparnasse. Som man vil se av kartet, grenser 14 Arr opp mot fire andre bydeler: 5, 6 13 & 15 Arr. Det er et sentralt sted for kollektivtransport, her finnes både Metro, trikk og buss.

 

 

Ved Porte de Vanves finner vi ett av de største og mest kjente loppemarkeder, i det minste for franskmenn. (Jeg har til gode å finne dette loppemarkedet omtalt i guidebøker).

220px-Paris_Vanves_026.JPG

Glimt fra loppemarkedet ved Porte de Vanves

La oss ta bena fatt og vandre mot Montparnasse: vi går langs Rue Didot, en koselig gate. Noen smågater skal vi også smette innom.

Vi er i et strøk hvor det ligger mange sykehus, grunnen til det vet jeg ikke.

Visesangeren George Brassens bodde lenge i strøket, og han har også skrevet en sang som heter «Rue Didot».

Strøket preges av sin historie, man sier gjerne at dette er «campagne à Paris» – ikke så lett å oversette, kanskje kunne man si «landsbygda i Paris»?

Unknown-1.jpeg

For en nordmann er det nok ikke særlig landlig her, men det er sjarmerende grønne lunger på de underligste steder. Mange av sidegatene kalles «Villa» – det vil i praksis si at det er en gatestubb som stopper.

 

Hva så med kirkelivet? Her, som ellers i Paris, er det kirker nesten på hvert hjørne. I denne bydelen er det ikke så mange gamle og interessante kirkebygg, men det betyr ikke at det ikke er levende menigheter.  En av disse er Notre Dame du Travail (Vår Frue av arbeidet), en meget levende menighet:notredamedutravail.net 36 Rue Guilleminot, +33 1 44 10 72 92. Her feires messen kl 10.45 på søndager og kl 19 på hverdager. Litt lenger øst i bydelen ligger Eglise saint Dominique, 20 Rue de la Tombe Issoire,  saintdominique-paris.com   0033 1 45 65 20 25 her feires det flere messer pr dag, hverdag som søndag, hverdager: 8h, 12h15, 18h30, søndager: 9h, 10h30, 18h30 .

Så er det vel tid for å finne noen vannhull, noen spisesteder?

  • Le Jereboam 72 Rue Didot, 75014 Paris lejeroboam.fr +33 1 45 39 39 13. Restauranten har svært godt renommé og ligger i det midtre sjiktet prismessig, men de har interessante «formuler»  lunsjtid  to retter: Entrée+Plat ou Plat+Dessert 16,50€
    Tre retter: Entrée+Plat+Dessert 20€
  • Like ved ligger Les artistes: 60-77 Rue Didot,  cafelesartistes.com +33 1 45 43 30 24. Dette er at av stedene som er «unntaket som bekrefter regelen» om at det bare er turistfeller som har åpent Non-Stop.
  • Et annet spennende sted i samme gate er L´Alcove, 46 Rue Didot, +33 1 45 45 92 02. De har ikke nettsted, men får meget gode omtaler på ulike nettsteder. Jeg «sakser» fra et av dem; Incroyable, petit restau sans prétention avec une viande très haut de gamme. Le proprio est ancien boucher et la viande est à tomber (Utrolig, en liten restaurant uten pretensjoner – de serverer kjøtt med svært høy kvalitet. Eieren er en tidligere slakter og kjøttet man får er til «å dø av»)
  • C´est  mon plaisir, 53 Rue Didot,  didot.cestmonplaisir.fr +33 1 45 43 18 87. Også dette stedet får gode omtaler på nettet. Priser i det midtre sjikt, men en treretters til 20€ tilbys både til lunsj og om kvelden.
  • Le Chateau Poivre, 145 Rue du Château,  chateaupoivre.fr +33 1 43 22 03 68. Nok et sted med godt renommé. Prismessig midt på treet, såvidt jeg ser tilbyr de ingen «formule»
  • Skal man virkelig flotte seg, bruke penger på et meget godt måltid, tror jeg dette er stedet: Cobéa,  11 Rue Raymond Losserand,  cobea.fr +33 1 43 20 21 39. De serverer bare faste menyer, og den rimeligste starter på 50€. I følge det jeg leser om restauranten, er det antgeligvis verd det.
  • La Maison Courtine, 157 Avenue du Maine,  lamaisoncourtine.com +33 1 45 43 08 04. Nok et sted med mette gode omtaler. De endrer menyen kontinuerlig, alt etter hva som er  å få kjøpt. De har sympatiske priser: 26€ for toretters, 39€ for treretters. Virker svært lovende og fristende.

 

God vandring og Bon Apétit!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s