Vandringer i Paris 12 Arrondissement, Opera Bastille, Bassin d`Arsenal og Gare de Lyon

Vi vandrer nå inn  i 12 Arrondissement, en bydel som kanskje ikke er så veldig kjent for de fleste turister. Som leseren vil merke, går vandringene mine litt over i hverandre, men jeg skal forsøke å holde meg innenfor 12 Arr.Unknown-2.jpegVi starter vår vandring i den vestlige delen av bydelen, foran Operabygget på Place de Bastille, hvor vi også har vært innom i kapitlet om 11 Arr. Jeg omtalte der La colonne de Juillet, Julisøylen og skrev også littegrann om Revolusjonen. I dag skal vi vandre ned mot Bassin d`Arsenal, «Arsenal-bassenget» som man ser like ved Operaen. Bassin d`Arsenal  forbinder Canal Saint-Martin med Seinen. I dag er dette et livlig område med fritidsbåter og måkeskrik, skalldyr-restauranter og flanerende Parisere. Port-de-l-Arsenal-630x405-C-OTCP-Amelie-Dupont-115-35.jpgJeg anbefaler på det varmeste en rusletur der. I området arrangeres det også kunstmarked med nåtidig kunst. Grand Marché d’Art Contemporain 2016 à la Bastille – Sortiraparis.com
www.sortiraparis.com › Art / Culture ›  Vi følger Quai de Rapée og går østover et lite stykke og svinger så til venstre i Boulevard Diderot, mot Gare de Lyon. Selv om denne store jernbanestasjonen (som egentlig består av flere stasjoner) «spiser» mye av kvadratmetrene, for ikke å si kvadratkilometrene, er det mye å se, og overraskende mye grønt areal her når man bare finner det; bruk kartet aktivt, er mitt råd. Området omkring Bercy er sympatisk, og kanskje husker noen sangen hvor Edith Piaf synger om Bercy-brua? «Sous le ciel de Paris», sangen finnes på Youtube, men er også oversatt og fantastisk fremført av Britt Synnøve Johansen; «Mot himlen i Paris». Parc de Bercy kan anbefales, her ligger det også et Cinematek, 51 Rue de Bercy,  cinematheque.fr hvor man viser kvalitetsfilmer, som regel på originalspråket. Kanskje et kinobesøk kan settes på timeplanen?

Det er noe færre kirker i området enn ellers i Paris, nettopp fordi Gare de Lyon tar så mye av arealet, men kirkene fins: Paroisse Notre-Dame de la Nativité de Bercy, Rue de la Nativité, notredamedebercy.com. Her feires messen kl 12.30 på hverdager og kl 11 på søndager. En annen menighet er Paroisse du Saint-Esprit, 186 Avenue Daumesnil, st-esprit.org  Her feires det både messer og timebønner, Laudes hver dag kl 07.40, messer på hverdager  8h, 10h  og 19h (mandager bare 10 og 19), Søndager 8h, 9h30,  11h og 19.

Det er sikkert på tide med et måltid, jeg plukker noe få i det store utvalget:

 • L´Europeen, 21 bis Boulevard Diderot, l-europeen.com + 33 1 43 43 99 70. Skalldyr -restaurant som har eksistert i nesten et århundre, velrenommert, men prisene akseptable, de har faste menyer til hhv. 26 og 35 Euros.
 • Le train bleu, Paris Gare de Lyon, Gare de Lyon, Place Louis Armand, le-train-bleu.com + 33 1 43 43 09 06.
  Unknown.jpeg

  Le train Bleu

  Denne myteomspunnede restauranten ble starter i 1901, og har beholdt sin stil fullstendig. Prisene er selvsagt deretter, men om man kan tillate seg det, vil jeg nesten si at man ikke kommer utenom et sted som dette, og man kan (tross alt) få menyer til 49 og 65.

   

 • L´Arrosoir,  75 Avenue Daumesnil,  restaurant-larrosoir.com + 33 1 43 43 64 58. Tradisjonsmat til sympatiske priser – 14, 50 for en to-retters på hverdager, 23 for brunch på søndager.
 • A la Frégate,  30 Avenue Ledru-Rollin,  lafregate-ledrurollin.fr + 33 1 43 43 90 32. Svært renommert restaurant som har spesialisert seg på skalldyr, i det øvre prissjiktet, fast meny til 44 Euro.
 • Entre les vignes,  27 Boulevard Diderot,  entrelesvignesparis.fr + 33 1 43 43 62 84. Tradisjonsmat også her, stedet har svært gode anbefalinger, og faste menyer til 25 (to-retters) og 30 (tre- retters)
 • L´Aubergeade, 17 Rue de Chaligny,  + 33 1 43 44 33 36. Jeg finner ikke noe nettsted, men de har gode anmeldelser både på TripAdvisor og Michelin. De serverer tradisjonsmat og har faste menyer til hhv. 16,50 og 26 i ukens løp, skriver Michelin på sitt nettsted.

 

God vandring, husk å bruke kartet, og Bon Apétit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s