Vandringer i Paris, 11 Arrondissement, om rådet like nord for Opera Bastille mot Gare de Lyon

Vi vandrer litt videre sør-østover i 11 Arr, dette er et område hvor det er mye å se. Kanskje er det ikke så mange «severdigheter» om man tenker monumenter og slikt, men dette er PARIS, dette er det autentiske og ekte.

data=RfCSdfNZ0LFPrHSm0ublXdzhdrDFhtmHhN1u-gM,kKTnr4e9tihuiVH_tYWWxUVs0rRQAVc3E04K-fDVeGVb1l9IEhTngqAXVnsSPJtGKTDwuAiq3CxxbeoN9YZm4N0_PBK-xADBKCUW2W8bAWR2CzKN8IRldaKJyY_6wTeNZxE4SKwqDf0_IXzSqfmS41k3ZsKl34Ysv0vZoR0WkHuTTGbRDy7KU1I6M99XxFf-4fpUWm4HH_Ph7w.png

La oss starte på Place de la Bastille, som akkurat befinner seg i grenselandet mellom 4, 12 og 11 Arr. I dag ligger et stort operabygg her, og midt på plassen troner «La colonne de Juillet«, – julisøylen. Frem til Revolusjonen i 1789 lå det det fengsel her, og på mange måter kunne man si at revolusjonen startet her. De revolusjonære marsjerte inn mot sentrum langs Rue Saint Antoine/Rue Rivoli, slik mange husker de har sett det fremstilt på bilder.

Unknown.jpeg

La colonne de Juillet, midt på Bastille-plassen.

Tilbake til julisøylen, den reist i 1830 for å ære «Les trois glorieuses» – de tre ærerike, i dette tilfelle dager i juli 1830. Dette året fant nemlig en ny revolusjon sted i Frankrike, Julirevolusjonen. Etter denne revolusjonen innførte Frankrike faktisk et monarki under Louis-Philippe den 1, greve av Orléans, han ble konge av Frankrike. Kongedømmet skulle ikke, som vi vet, fortsette.

 

La oss så vandre langs de hyggelige gatene i 11 Arr og østover: Vi starter med Rue du Faubourg Saint Antoine er et godt utgangspunkt, vi går nå på grensen mellom 11 og 12 Arr.  Ved Rue de Charonne svinger vi til venstre. Gatenavnet er antageligvis kjent for noen etter attentatene i Paris i november 2015, de fant sted nettopp i dette området.  Her er det mange, og gode spisesteder, de kommer jeg tilbake til litt senere. Jeg tenker ofte at når man vandrer – eller flanerer – gatelangs her, går man i et levende museum over det dagligdagse og upretensiøse Paris. Spander litt tid på det, det har ofte mer for seg enn de velkjente monumentene. Ta en titt inn i små gater og smug, små skatter skjuler seg der. jeg nevner bare noen eksempler: Cour Saint-Joseph, Cour Panier Fleuri

11coursaintjoseph01.jpg

Cour Saint Joseph 

Unknown-1.jpeg

Cour du Panier Fleuri 

Det er en fantastisk opplevelse å vandre i disse smugene, oppleve noe av det gamle og opprinnelige Paris.

 

Kirkene er også her mange, jeg plukker ut noen av dem: Paroisse Ste Marguerite 36 Rue Saint-Bernard, paroissesaintemarguerite-paris11.catholique.fr. Det feires flere messer på hverdager og selvsagt på søndager, men pt. er nettstedet under arbeid, så jeg fikk ikke tidene.Église Saint-Antoine-des-Quinze-Vingts, 57 Rue Traversière, saqv.fr Her er det også et rikt litugisk liv, med messer på hverdager kl 8 og  18.45 (mandager bare 18.45, søndager 09.15,  10.45, 12 og 19. Like ved Gare de Lyon ligger Chapelle de l’Agneau de Dieu 2, place Henri Frenay (samme menighet og nettsted som Saint Antoine). Her feires messer på hverdager 12.30 og søndag 11.30. Det finnes mange andre kirker, men listen blir nok for lang.

Snart er det vel på tide med en matbit, her kommer noe forslag:

  • Le Voltigeur, 59 Rue du Faubourg Saint-Antoine,  levoltigeur.fr + 33 1 43 43 26 13. Klassisk fransk brasserie, jeg fikk ikke opp prisene på nettstedet deres.
  • Chez Paul, 13 Rue de Charonne,  chezpaul.com + 33 1 47 00 34 57. Klassisk nabolagskafé med svært god mat og gode priser. På lunsjtid – midi – hverdager har de to-retters  til 18,00€, treretters til  21,00€. Her har jeg vært flere ganger, og kan absolutt anbefale stedet.
  • Le chalet Savoyard, 58 Rue de Charonne, 75011 Paris lechaletsavoyard.fr                        + 33 1 48 05 13 13. Her serveres mat fra Savoie, de serverer en fast meny (treretters) til 31€. Stedet er anerkjent, og kjøkkenet fra Savoie er verd å prøve.
  • Le Bistrot du Peintre,  116 Avenue Ledru Rollin,  bistrotdupeintre.com                            + 33 1 47 00 34 39. Tradisjonsmat, kortreist mat. Kjøkkenet legger vekt på franske tradisjoner uten «dill og dall». De har en såkalt Menu d´Ardoise – Tavlemeny, hvor dagens retter står. Prisene ligger i det nedre mellomskiktet.
  • Chez Gladines, 64-66 rue de Charonne, chezgladines-charonne.fr + 33 1 58 30 63 52. Kjøkken fra Syd-vest – Frankrike, som av mange regnes som det beste kjøkken. Prisene er også her i det nedre mellomsjiktet. Spiser man mat fra Syd-vest, er det vanskelig å komme unna Foie Gras.
  • Og så, for en gangs skyld, en vietnamesisk: Paris Hanoi, 74 Rue de Charonne, parishanoi.fr + 33 1 47 00 47 59. Frankrike og Vietnam har mange fellesnevnere når det gjelder mat. Vietnam var fransk koloni inntil Ho-Chi-Minh tok makten, og man kan merke at det er et slektskap, selv om vietnamesisk kjøkken er 100 % asiatisk.

 

God vandring og Bon Apétit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s