Vandringer i Paris, 9 Arrondissement, Opera Garnier og Les Grands Boulevards

Vi vandrer fra 8 Arr, fra området omkring Madeleinekirken og over mot den vakre Garnier-Operaen.  9 Arr er et av mine (mange) favorittområder i Paris, blandet og sammensatt som det er.images.jpeg Her er de vakreste bygg, ærverdige residenser, godt blandet med pittoreske gater og spennende passasjer. På sett og vis kunne man si at «hele Paris» rommes i denne bydelen. Kronen på verket, eller rosinen i pølsa, er nok nettopp Opera Garnier, et av to Operabygg i Paris, det andre er Opera Bastille. I parentes bemerket kan det være nyttig å vite at man også spiller opera andre steder enn på de  to scenene.

Opera Garnier er så absolutt verd minst et par timers besøk, det er åpent også utenom forestillinger. Garnier-Operaen stod ferdig i 1875, og er tegnet av Charles Garnier.

images-5.jpeg

Opera Garnier

Grunnet kriger og uro i Europa, tok det tid før bygget ble ferdigstilt. På nettstedet deres operadeparis.fr kan man bestille biletter, prisene er høye (prisene på teater og opera er ikke subsidiert i Frankrike, som hos oss), men verd pengene. Man kan også stille  i kø for ståplass til 5-10 euro. Takmaleriene er utført av Chagall, og de er helt fantastiske.

images-6.jpeg

Chagalls Takmalerier

 

 

 

Fra Operaen vandrer vi opp Rue Lafayette, og selv om man ikke er noen «storshopper», bør man koste på seg en tur innom Gallerie LaFayette. Boulevard Haussmann ligger også like bak operaen, den har fått navn etter Georges Eugène Haussmann, som stor for den store omleggingen av Paris´arkitektur. De store og imponerende  boulevardene Paris er så kjent for, er et resultat av denne arkitektoniske revolusjon.

images-4.jpeg

Gatestubb i 9 Arr

Noen gater ble liggende som før, og har beholdt mye av sin opprinnelige sjarm.  Som nevnt er 9 Arr er sammesatt bydel, så jeg velger foreløpig å holde meg innenfor et nokså begrenset område. Fra Gallerie Lafayette vandrer vi opp gaten Rue de la Chaussée d`Antin helt opp mot Eglise de la Trinité (Treenighetskirken), på veien oppover er det mye morsomme ting å se: smågater, små butikker med alskens. Vi kommer opp til kirken, Eglise de la Trinité Place d’Estienne d’Orves,  latriniteparis.com +33 1 48 74 12 77. Her feires det messe tre ganger hver dag på hverdager: 07.30, 12.10 og 19. Søndager kl 11 og 19. Ikke langt fra, men i 2 Arr (omtalt der) ligger også Notre-Dame-des-Victoires. Følger man Rue St Lazare fra Eglise de la Trinité, kommer man til en annen kirke med et levende menighetsliv, Notre Dame de Lorette: 1 Rue Flechier,  notredamedelorette.org. Også her feires det også mange messer hver dag. Hverdager: 08.00,  12.30 o 18.45 (mandager bare 12.30 og 18.45) Lørdager 11.00. Søndager  9.30(ikke juli og august), 11.00 og 18.30.

Det er også et utall av spisesteder i området, i alle prisklasser, her er noen få utvalgte eksempler. Jeg anbefaler, som jeg har skrevet før å følge fransk skikk: spise hovedmåltidet midt på dagen, noe lettere på kveldstid . Prisene jeg oppgir, er for det meste «midt på dagen-priser»

  • Les Comptoirs de Médoc, 93 Rue de la Victoire,  lescomptoirsdumedoc.com+33 1 45 26 61 88. I den øvre prisklasse, svært anerkjent. De har til måltidet midt på dagen menyer til 37/45 (to og treretters)
  • Le Bouclier de Bacchus, 18 Rue Saint-Lazare, bouclierdebacchus.com                           +33 1 48 74 94 99 Utmerket vinbar med god mat og gode priser. De har kun en meny på tavlen, den endres hver dag. Menu du Bouclier :
    To retter: 19,00€ ,Tre retter : 26,00€ Vin til cavist-priser.
  • Le Muselet, 48 Rue Saint-Georges,  lemuselet-paris.fr +33 1 48 78 46 09. Champagnerestaurant med gode priser, spesialt midt på dagen (12.30-14.00) To retters: 26,00€,  Tre retters 35,00€. Har gode anbefalinger.
  • Les Saisons, 52 Rue Lamartine,  restaurant-les-saisons.com +33 1 48 78 15 18. Rimelig sted med god mat, et måltid med to retter koster 15€. Anbefales på det varmeste, jeg har spist her flere ganger, det passer både min smak og min lommebok.
  • Le Rouge et Le Verre, 8 Rue de Maubeuge,  lerougeetleverre.fr +33 1 48 78 68 43. Samme konsept som Le Bouclier de Bacchus, vinbar med god mat til overkommelige priser.

Her er det mer å se, mer å smake … vi vandrer videre i neste kapitel

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s