Vandringer i Paris, 5 Arrondissement, Pantheon og Jardin des Plantes

Vi rusler fra turist – Latinerkvarteret og går oppover mot Pantheon: Joda, det finnes et Pantheon også i Paris, ikke bare i Roma

data=RfCSdfNZ0LFPrHSm0ublXdzhdrDFhtmHhN1u-gM,50vrNNJg-ktlXPHGaZsy1JdIhzwv0jp3Qo_uWULcpbwA2FwZI_Ef9RyROvrJ-s3fpZfdaBx79FMoYCVhIeH15_htwsCm47u4aqLHaLLU2iUtOlGkMW0XnUvk-U8NtHYCGZyvIeYO7VK0O2GFCb7wfErcLiiGnaRJfne9O4MjihymVZuRwUrXEk7C8potjqmfkJXkGoOvL-Mu.png

På vei opp mot Pantheon og Eglise Saint Etienne du Mont, som jeg omtalt i forrige kapitel, kan vi gå opp Rue des Carmes, «Karmelittenes gate», en koselig og levende gate. Gateløpet har ligget slik siden 1317, men gaten het lenge Rue de Clos Bruneau, og en passasje inn fra gaten heter fremdeles Passage du Clos-Bruneau. Oppover gaten ser vi Pantheon  som troner vakkert på høyden.

260px-Rue_des_Ecoles_-_Echappee_sur_le_Pantheon_par_rue_des_Carmes.jpg   220px-Place_du_pantheon.jpgPantheon ble bygget i perioden 1757-1790

I dag fungerer Pantheon som et mausoleum, og flere kjente mennesker ligger begravet her.

 

 

  • Fra Pantheon skal vi rusle mot den vakre Jardin des Plantes – Botanisk hage, den er verd et besøk nesten uansett årstid, men våren er et eventyr der. På vei ned skal vi også gå innom Arénes de Lutèce, en ukjent severdighet for mange turister.  Fra Pantheon går vi ned mot Rue Mouffetard, vi runder Place de Contrescarpe hvor Hemingway ofte satt på en av barene der (han bodde like ved i mange år). Vi går forbi restauranten L´Epoque (omtalt i forrige kapitel om 5 Arr), vi går til høyre og følger den gamle gaten Rue Rollin, går ned trappen og krysser Rue Monge og fortsetter ned Rue de Navarre. Der finner vi en liten inngang til Arènes de Lutèce til venstre. Og, et lite eventyr åpenbarer seg:
arenes_de_lutece1_650.jpg

Arènes de Lutece, Paris lille svar på Romas Forum

Arènes de Lutèce, bygget  I Årh, er et gresk amfiteater – gallo-romansk med plass til ca 17.000 tilskuere. Da man i perioden 1860-69 skulle bygge ut Metroen i Paris, kom disse ruinene for dagen, og et stort arbeid ble gjort for å gjøre dem tilgjengelige.Unknown.jpeg

  • Fra  Arènes de Lutèce går vi videre ned mot Jardin des Plantes, men vi kan ikke unngå å gå inno den usedvanlig vakre moskéen, Grand Mosque de Paris som ligger i 2bis Place du Puits de l’Ermite, 75005 Paris www.mosqueedeparis.net/ I moskéen er det også en kafé, hvor man spiser de nydeligste bakverk. Det er også en Hammam her. De få Euroene det koster for å få en omvisning, er vel verd pengene.
  • Så kan vi vandre inn i Jardin des Plantes, Parken er i seg selv et syn, men det er flere museer på området. Det er også en liten dyrehage.

Er det kanskje tid for en matbit? Jeg anbefaler å ta en kaffe eller the i Moskeen, men til lunsj eller aftens kan man spise mer solid. Min beste anbefaling vil være å gå opp igjen til området omkring Pantheon, jeg har nevnt noen Restauranter i forrige kapitel, men skal nå liste opp noen i området ned fra Pantheon og Eglise Saint Etienne og ned mot Seinen.

  • Gaudeamus 47 Rue de la Montagne Sainte Geneviève  Tel :+33 1 40 46 93 40

Jeg har ikke selv vært her, men restauranten har godt rykte.

  • ChantAirelle 17 Rue Laplace, Tel :+33 1 46 33 18 59   
  • La petite Périgourdine 39 Rue des Écoles, de har Facebookside. God, autentisk mat fra Auvergne
  • Le Coupe Chou 11 Rue de Lanneau,  lecoupechou.com +33 1 46 33 68 69
  • Le petit Prince de Paris 12 Rue de Lanneau,  lepetitprincedeparis.fr+ 33 1 43 54 77 26

Hva med å prøve litt vietnamesisk mat, Vietnam og Frankrike har kulinariske fellestrekk.

Nydelig, tradisjonell mat fra Vietnam, anbefalt i mange guidebøker.

 

2 thoughts on “Vandringer i Paris, 5 Arrondissement, Pantheon og Jardin des Plantes

  1. Vi har spist på Gaudeamus i kveld, god mat, hyggelig og rolig, men man må være obs på at de kun tar kontant betaling!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s