Vandringer i Paris, 5 Arrondissement Latinerkvarteret

Vi er kommet over til venstre bredd – Rive gauche – og Latinerkvarteret. Her er det så stor turist-tetthet at det nesten er fristende å hoppe over, men skatter finnes også her!

data=RfCSdfNZ0LFPrHSm0ublXdzhdrDFhtmHhN1u-gM,50vrNNJg-ktlXPHGaZsy1JdIhzwv0jp3Qo_uWULcpbwA2FwZI_Ef9RyROvrJ-s3fpZfdaBx79FMoYCVhIeH15_htwsCm47u4aqLHaLLU2iUtOlGkMW0XnUvk-U8NtHYCGZyvIeYO7VK0O2GFCb7wfErcLiiGnaRJfne9O4MjihymVZuRwUrXEk7C8potjqmfkJXkGoOvL-Mu.png

Hvorfor navnet Latinerkvarteret – Quartier latin? I denne delen av Paris lå helt fra middelalderen de høyere læreinstitusjonene, og mange av dem ligger her fremdeles. Navnet Latinerkvarteret har bydelen fått grunnet alle skolene, og siden studentene snakket latin seg i mellom. Det er tett av både kirker og gamle klostre i denne delen, så her er det mye å hente om man går litt utenom turistløypa. La oss først ta en titt på bydelens kirker, de er mange.

Unknown-1.jpeg  Unknown.jpeg

Église du Val-de-Grâce,1 Place Alphonse Laveran, 75005 Paris www.valdegrace.org/ Kirken hører til Sykehuset Val de Grace, og er egentlig en miltærkirke. Her feires vakre messer, og det er ofte konserter her.
Église Saint-Étienne-du-Mont,Place Sainte-Geneviève, 75005 Paris www.saintetiennedumont.fr/eglise/. Kirken ble bygget i 1624, men det lå allerede fra 5 århundre en kirke her, og i 14 Årh bygger man en ny kirke, da den gamle var blitt for liten. Søndagsmesser feires: lørdag 18.45, søndag  9, 11 et 18.45. Messer i ukens løp:
Mandag 18.45, tirs – fredag  12.15 et 18.45 + lørdag 11. Dette er en av Paris vakreste kirker, og jeg anbefaler varmt et besøk. Den skal være ne av veldig få kirker som har en «Jubé», en spesiell form for galleri, slik man ser på bildet til høyre under.

images-1.jpeg                                       images.jpeg
Église Saint-Séverin, 3 Rue des Prêtres Saint-Séverin, 75005 Paris www.saint-severin.com/. Kirken har fått navnet sitt fra en eremitt som hadde tilhold her i VI årh, i en liten kirke. Denne første kirken ble ramponert og revet av Vikingene i XI Årh, og ny kirke blir først bygget et par århundrer senere (i perioden XIII-XIV Årh) .  Det feires flere messer hver dag: 12.15 og 19, og søndager 10.30, 12 og 19.
Église Saint-Julien-le-Pauvre,79 Rue Galande, 75005 Paris,www.sjlpmelkites.com/ Denne kirken feirer liturgien etter katolsk Melkittisk ritus, det er et av de orientalske riter i vår kirke. De feirer den hellige liturgi hver dag kl 12, søndager 11 og 18. Det finnes også flere kirker med orientalsk ritus:  Notre-Dame du Liban og Église Saint-Éphrem-le-Syriaque.Byggingen av kirken ble startet omkring 1160. I den lille parken ved siden av ligger det som skal være det eldste treet i Paris.  Siden man kan støte på en annen kirke mens man vandrer i denne bydelen, må jeg nevne Saint-Nicolas-du-Chardonnet. Dette er kirken til Integristene, den gruppen, ledet av Monseigneur Marcel Lefebvre, brøt ut fra den katolske kirke på 70-tallet. De godtar ikke II Vatikankonsil og er ikke i kommunion med Roma. Skulle man ønske å oppleve en Tridentinsk messe, er dette mulig å finne innenfor bispedømmet i Paris: I 1 Arr: Saint Germain d´Auxerois, der feires denne messen f.eks hver torsdag kl 19. I 9 Arr ligger kirken Saint-Eugène – Sainte-Cécile:4 bis rue Sainte-Cécile 75009 Paris, saint-eugene.net/.

Monumenter er det i mengder her, jeg nevner i fleng: Panthéon, Musée national du Moyen Âge (Hôtel de Cluny), Palais du Luxembourg, Sénat (Jardin du Luxembourg) Musée du Luxembourg, Jardin des Plantes, Muséum de Paris,  Hôtel des Monnaies, Collège des Bernardins

Skal man få seg en matbit, fraråder jeg egentlig Latinerkvarteret, her er det stor overvekt av turistfeller. Unntakene finnes heldigvis, men de er få. Et sted jeg kan anbefale, tross beliggenheten midt i Latinerkvarteret er: Chez Hamadi,12 Rue Boutebrie, 75005 Paris   chezhamadi.fr. De skal etter sigende ha Paris beste Couscous. Sist gang jeg var der, tok de ikke Bankkort.

Ellers vil jeg anbefale å bevege seg opp mot Pantheon, og rusle i Rue Descartes og Rue Mouffetard, her er det mange bra steder å velge i, her er noen eksempler: Den nederste delen av gaten er også et marked mange av ukens dager, og er det pent vær, kan man kjøpe med seg mat derfra og nyte den i Luxembourg-parken.

images.jpeg Marked i Rue MouffetardUnknown-2.jpeg

  • Maison Verlaine: 39 Rue Descartes, 75005 Paris lamaisondeverlaine.com +33 1 43 26 39 15. Her har de vanlig fransk mat, og klientellet er lokalt, ofte litt eldre folk. Enkel, og god mat.
  • L´epoque: 81 Rue du Cardinal Lemoine, 75005 Paris +33 9 53 29 68 59. Samme genre som Verlaine, god, enkle og helt vanlig mat. Skal man slå på stortromma, flotte seg litt: Voilà:
  • La Truffière: 4 Rue Blainville, 75005 Paris la-truffiere.fr +33 1 46 33 29 82.

I gaten Rue Pot de Fer ligger restaurantene på rad og rekke, men det er mange turistfeller her. Sjekk om restaurantene har anbefalinger fra Guidebøker; Pudlo, Gault et Millau, Michelin, Le Routard m/flere.

Vi forsetter var vandirng i 5 arrondissement i neste kapitel

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s