Vandringer i Paris, 4 Arrondissement Île Saint Louis og Notre Dame.

Fra Village Saint Paul krysser vi Seinen og går over på øyen Île Saint Louis, en av to naturlige øyer som ligge i Seinen i Paris. Den tredje, Île de Cygnes er kunstig.

datarfcsdfnz0lfprhsm0ublxdzhdrdfhtmhhn1u-gm4d27rhhpf7esahq5lqk7hlsyqywr4q4_1v1wfpia3qpxehbmowvy4l09pml_vimxnsa4zpgrn1ut91s72jmqqg1itkrr3cn8iwqsfvlayw9odv0tzujpuewauavbdbvivxkmulqkzbgk2.png

Denne lille øya ligger like bak Île de la Cité, hvor Notre Dame ligger, slik man tydelig seg på bildet over. (Île Saint Louis het i middelalderen Île Notre Dame, selv om kirken ligger på Île de la Cité)

Innbyggertallet på øyen er høyere enn man kanskje skulle tro, størrelsen tatt i betraktning. I 2007 bodde det 2465 mennesker her.  Fra tidlig 1600-tall bebygges øya, og i dag er det sannsynligvis et av de dyreste stedene i Paris man kan bo.

220px-P6060019_Paris_IV_Ile_saint-Louis_reductwk.JPG                                        Unknown.jpeg

Øya fikk det nåværende navnet, eller rettere sagt, ble oppkalt etter en av de mange Louis-ene i den franske kongerekken, Louis IX, – Den hellige Ludvig, Saint Louis, en forfader til Louis XIII. I følge hans hagiografer, skal Saint Louis, altså den IX, ha kommet til øya i 1269  før han dro i korstog.

Allerede i 1640 er øya helt bebygd og får tilnavnet: Île des palais- Palassøya, dette grunnet alle de flotte residensene – Hotels particuliers.

De fleste av gatene er gågater, og det anbefales å rusle omkring. Det finnes gode spisesteder, men mange er i den øvre prisklassen, her er noen prismessig greie forslag, og maten har godt rykte:

  • Les fous de l`Île («galningene på øya»): 33, rue des Deux-Ponts +33 1 43257667 www.lesfousdelile.com.
  • L´Orangerie: 8 Rue Saint Louis en l’île, 75004 Paris orangerieparis.com +33 1 46 33 93 98
  • La bonne gamelle: 7 Rue des Deux Ponts, 75004 Paris +33 1 46 34 29 33

Vi rusler videre mot Notre Dame, man kan ikke være i Paris uten å gå innom her. Kirken oppleves best i bruk, og det er helt kurant å gå inn i det partiet hvor messer og tidebønner feires, så lenge man respekterer stillheten og ikke går frem og tilbake under feiringene.

Notre Dame er et arkitektonisk mesterverk, men ikke minst er det en levende kirke hvor troen leves daglig, denne kirken er på ingen måte et dødt museum. Det feires flere messer hver dag, Notre Dame har et utmerket nettsted (som også er på engelsk) hvor man kan finne tider for messer, tidebønner og konserter: www.notredamedeparis.fr

Unknown-1.jpeg                    Unknown-2.jpeg

Kirken er bygget i flere perioder, og arbeidene startet i 1163, kirken som vi kjenner den i dag, står ferdig i 19 århundre.

Er det mulig å finne spisesteder i dette turist-overbefolkede området? Ja, det er mulig, man trenger bare komme seg unna de verste «turist-trafikkårene». Gå mot Pont Neuf, hvor Vedettene som går på Seinen ligger:

  • Ma salle à manger: 26 Place Dauphine, Ile de la Cité, 75001 Paris masalleamanger.com +33 1 43 29 52 34 (de har oppe hele dagen, og er et av unntaken som bekrefter regelen om at man skal spise på franske spisetider)
  • La rose de France: 24 Place Dauphine, 75001 Paris larosedefrance.com +1 33  43 54 10 12
  • Au rendez-vous des camionneurs: Quai des Orfèvres, 75001 Paris aurdvdescamionneurs.com +33 1 43 29 78 81

Så er det kanskje på tide med en tur på Seinen, når man engang er like ved? Jeg har selv tatt disse turene flere ganger, slev om jeg mener å kjenne Paris godt, er det alltid noe nytt å lære. Prisen er helt grei, turen varer en time. Båtene har også eget nettsted:www.vedettesdeparis.fr/ . Det finnes også andre kompanier som har turer på Seinen, men «Les Vedettes» er mest kjent. Man kan kjøpe mat ombord, men det er sjelden en stor kulinarisk opplevelse.

I neste kapitel vandrer vi tilbake til «fastlandet», til området omkring Hotel de Ville.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s