Vandringer i Paris 4 Arrondissement, 1 del – Les Marais

Vi vandrer fra Arrondissement – bydel, til Arrondissement, i dag er turen kommet til 4 Arr. Denne bydelen kan man på mange måter kalle  et «turistens indrefilet», og det er gjerne også det vi turister kaller Paris sentrum.

data=RfCSdfNZ0LFPrHSm0ublXdzhdrDFhtmHhN1u-gM,4d27rHhPF7eSAhq5LQK7hlsYQywr4Q4_1V1wfPIa3qpxEHbmoWVY4L09PML_vIMxNSa4ZPgRn1uT91s72JmQqg1ITKRr3Cn8IwqsFVlAyw9odv0tzUJPueWAUAVbDbViVxKMUlqKZBGk2AsOdQxjGWIp19sWTAGRu2uKjkkaI-yicimpdcTgzLBIF4OahS_Wjj4yTx0Wn4ck.png

Her ligger alt, og med det mener jeg ALT det man sannsynligvis ønsker å finne på en reise til Paris; Notre Dame, det gamle jødiske kvarteret Marais, (det meste av )Ile de Cité, Ile Saint Louis, to øyer som ligger i Seinen … bare for å nevne noe. Har man bare en dag eller to i denne vakre byen, er jeg fristet til å si at man bør konsentrere seg om 4 Arr.

La oss starte i Marais, det jødiske kvarteret; Siden dette strøket fremdeles har beholdt noe av det opprinnelige jødiske,  bør man merke seg at lørdagen ikke er dagen for en vandring her, da er det Sabbat – Shabbat. Et godt utgangspunkt for en rusletur, er Metro Saint Paul (Linje 1). Kryss gaten og gå oppover Rue Pavée. Hvis man ønsker å spise på et ultraortodoks sted, kan man prøve Pitzman. Her er man nesten i Jerusalem, klagemuren (som vi kaller den, jødene gjør ikke det) overføres direkte på storskjerm, klientellet er så godt som 100% jødisk (ortodoks). Maten er god og helt typisk.

Like oppi gaten ligger to synagoger vis-à-vis, den ene, nr 10, skal være den eneste i verden i gjennomført Art Nouveau-stil:

P1280148_Paris_IV_rue_Pavee_synagogue_rwk.jpg     Synagogen er bygget i 1913.

Ta til venstre i Rue des Rosiers, og ta deg god tid til å studere oppslag på husene. ved nummer 1o, rue des Rosiers, kan man gå inn i en liten park, «Jardin des Rosiers» et deilig lite pustehull midt i Paris´ travelhet.

Her er det mye å se på, og kultkaféen «L´as du Falafel» ligger her, det er milelange køer på nesten alle tidspunkt i løpet av dagen. I mange år fantes delikatessen Jo Goldberg, her kunne man kjøpe de vidunderligste Strudler. Dessverre er det kommet en klesbutikk her nå. I 1980 var det et bombeattentat mot denne butikken og mange ble drept.

Vil man kjøpe seg litt jødisk god mat,  kan Sacha Finkelsztajn anbefales, likeledes Korcarz, litt lenger borte i gaten. Dette er ikke spisesteder, men begge stedene har et par bord hvor man kan sitte ned, alternativt kan man ta med seg maten bort i Jardin des Rosiers.

Spisesteder finnes det ellers i mengder, men man skal passe seg litt for turistfeller i dette strøket. Selv har jeg flere ganger spist på  «L´Equinox» i nr 33, Rue des Rosiers. Ok mat, og ikke minst rimelig (16 Euros for dagens  tre-retters).

  • Bistro de L´Oulette kan også varmt anbefales: 38, rue des Tournelles, 75004 Paris, www.l-oulette.com/ +33 1 42 71 43 33,
  • det samme kan Comptoir Gourmet: 51, Rue du Temple, 75004 Paris,www.comptoirgourmet.com/ Tel +33 1 84 17 24 07.

Går man i retning Bastille (østover), må man stoppe på Place de Vosges -en av de vakreste plassene i hele Paris

Unknown.jpegPlace de Vosges het opprinnelig Place Royale, (den kongelige plass) og byggingen starter i 1605 under Henri IV – forøvrig opphavsmannen til sitatet: «Paris vaut bien une messe»

I området her ligger også mange spennende museer: musée Picasso Paris, musée Carnavalet (nevnt under 3 Arr), maison de Victor Hugo.

Ikke langt herfra ligger også Place du Marché Sainte-Catherine – det er også verd et besøk. Plassen er omringet av  mange gode spisesteder, det er bare å velge og vrake.

260px-France_20101125-140503_27720_PlMarcheSteCatherine.jpg

Siden det her finnes så uendelig meget å se, må jeg dele dette Arrondissementet opp, i morgen tar jeg for meg Village Saint Paul og området rundt.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s