Paris, en messe verd: Paris vaut bien une messe

Sitatet er kjent, men kanskje ikke opphavet: da Henri IV skulle krones 25 juli i  1593, måtte han konvertere til den katolske tro. I den katolske tro er messen og eukaristifeiringen selve hjertet av troslivet.

Etterhvert har utrykket kommet til å bety at man må oppgi noe for å oppnå noe.

Men, tilbake til sitatet: er Paris en messe verd?

Jeg har i mange, mange år, både reist i og bodd i Paris, verdens mest romantiske by, sies det.

Det tok  meg år å bli kjent med og bli glad i Paris, «pour aimer il fait connaître» (for å elske  må man kjenne), sier et annet fransk ordtak. Det er både sant og visst.

I årenes løp, er Paris blitt et åndelig pustehull, et sted hvor jeg kan finne hvile både åndelig og menneskelig. Kirkene ligger der, på omtrent hvert hjørne, og søndagsmessene er overrraskende fulle.

Pilegrimsby er Paris blitt for meg – Kulturby – Gastronomisk by, dette er Paris for meg. Og ingenting av dette utelukker hverandre.

Det som slår en nordmann, en konvertert protestant, er friheten i kulturen: Kirkekaffe er et ukjent begrep, men  et lite glass vin eller aperitif er helt på si plass etter messen, et lite «vin d´amitié» – vennskapsglass, sier de.

Ikke så at man MÅ drikke alkohol, men dette har ingenting med den enkeltes trosliv å gjøre.

I forrige uke var jeg igjen i Paris, slik jeg er nesten hver måned, og jeg fikk mulighet til å kirkevandre omkring. Du verden, for noen skatter!

Basilikaen i St Denis, kirken som innleder gotismen, for en skjønnhet, i sentrum ligger Notre Dame (vår Frue), hvor det, selv om den er full av omvandrende turister,  feires messe mange ganger pr dag. St Gervais, hvor en moderne orden feirer de vakreste liturgier hver eneste dag, stappfull kirke, også på hverdager.

Troen er ikke død i Frankrike, den er mer levende enn i den norske kirke.

Jeg er lei av, og støtt over, at Frankrike til stadighet blir fremstilt som et svært sekularisert land. Jo. selvsagt er Frankrike sekularisert, alle vestlige land er det. Men ser man på antall voksendåp, ser man på hvor mange som går i messen jevnlig, er bildet et annet.

Er du på jakt etter en moderne pilegrimsby, hvor tro kan forenes med en fantastisk matkultur og god vin, ja, da er Paris stedet.

God tur!

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s