Det gastronomiske Paris -en vandring i mat og vin.

Er man i Paris, må man gå fullt og helt inn i den lokale matkultur, og jeg har lyst å komme med noen små råd:

Paris-kelnerne er nemlig ikke sure, slik mange nordmenn oppfatter det, men de forventer en viss grad av høflighet av sine gjester.

Her er noen gode og nyttige råd

  • Mitt aller viktigste råd: Spis på franske tider; m.a.o Lunsj ca 12.30- 13.30, Aftensmåltid ca 19.30-21. I Frankrike er hovedmåltidet på lunsjtid, om kvelden spiser de mye lettere mat.
  • Vent alltid på å få anvist bord, selv på enkle steder,det er ansett som meget uhøflig å  bare ta seg til rette.
  • Selv om du ikke kan fransk: Prøv å formulere et par enkle ord på fransk, «Bonjour, Monsieur/Madame» .. og beklag så på engelsk  at du ikke behersker deres vakre språk.
  • Velg «Formule», som ofte er en to eller tre-retters til en fast pris, det lønner seg alltid.
  • Brødet som kommer på bordet, skal spises til hovedretten, det er ikke ansett som bra å sitte å gomle brød før man får maten. De bruker ikke smør på brødet når de spiser det til varm mat.
  • Vær obs på at noen rødviner skal serveres kalde («rouge frais») – dette brukes spesielt til lysere kjøtt og til lam. Det er altså ikke en feil. I Norge har vi en tendens til å servere vinen for lunken, uansett type.
  • Kall ikke servitøren for «Garçon» (det betyr gutt) – dette er uhøflig, tiltal ham med «Monsieur», som betyr «Herre»

Selvfølgelig har jeg noen gode adresser på lager også:

  • Le Trumilou; ligger ikke så langt fra Hotel de Ville (Rådhuset), ved Seinens bredd. Autentisk bistro, hvor den eneste oppussingen på ca 50 år, er en klatt med maling i ny og ne. letrumilou.fr
  • Le Coupe Gorge : ligger omtrent i samme område, men på den andre siden av Hotel de Ville: lecoupegorge.com

Det kommer flere anbefalinger siden, når jeg skal ta dere med på byvandring. Vi skal gå gatelangs fra kirke til kro, jeg skal ta dere med til Paris i fantasien.

Men så bor vi altså i Norge, for egen del i Oslo, og da finnes det kanskje et ekte og autentisk fransk sted her; Jeg tror jeg har funnet det: Ostebutikken på Grünerløkka: ostebutikken.com/wp/. Jeg har vært her et par ganger, og dette er så nær «bistroen  på hjørnet» som man kan komme i Oslo.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s