En syklende engel til redning

På det norske teater spiller man Bibelen, intet mindre. Dette er et stort, prestisjetungt og ikke minst vidløftig prosjekt. KAN man spille Bibelen, TØR man spille Bibelen, ikke minst BØR man spille Bibelen?
Jeg sakser og siterer fra Anders Aschims utmerkede artikkel i programheftet; «Ein ting har teateret og kyrkja felles, i tilegg til satsinga på tekstarbeid: Trua på mysteriet. Jon Fosse har fleire gonger sitert det ungarske teaterutrykket «Ein engel går gjennom scenen», brukt om dei magiske augneblinkane da alt stemmer og teateret brått opnar for noko større. Vi er, trur eg, ikkje langt unna det kyrkja kaller «openberring». Eller skulle vi nøye oss med å tale om «inspirasjon», det er i det minste eit uttrykk både kyrkja og kunsten nyttar. Kristne trur på Den heilage ande, og eg ser slett ikkje bort frå at Anden kan vera verksam også på scenen.

Og Gud skal nok greie seg denne gongen òg.» Så langt Anders Aschim

Og Gud greide seg, både som Gud (det skulle da ellers bare mangle!) og også scenisk fremstilt. Forestillingen er litt av et prosjekt, et kjempeløft, såvel for skuespillere, teknisk personale og for publikum.
Uten at jeg her skal prøve å gå profesjonelle teaterkritikere i næringen, har jeg lyst til å komme med noen tanker og synspunkter.
Engler, for en stor del syklende, går stadig gjennom scenen, et morsomt regigrep. Englene melder seg, som engler bør, når nøden er størst og i siste øyeblikk. Den sorte og falne engel, Lucifer, følger oss gjennom hele forestillingen. Han er skummelt veltalende, usedvanlig blid og ikke minst overbevisende i all sin veltalenhet. Han viser oss hvor fristende ondskapen kan være.
Forestillingen og skuespillerprestasjonene er intet mindre enn imponerende. Forutsetningen for å kunne være mottagelig for en slik forestilling er åpenhet, frihet, tankens og troens frihet.
Mangt og meget kan sies og skrives om «Bibelen», jeg skal ikke fremheve noen bestemt, men takke et utmerket ensemble for en opplevelse (nesten) uten sidestykke.

Og Gud greide seg denne gangen også!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s